18 Mart Çanakkale Destanı – İstiklâl Marşı’nın Kabulü

“Sen, ulusumuzun yazgısını çizen el

Sen cesaret, sen varlık; sen en büyük, sen en güzel

Ey  dünya üzerinde aşılmayan  setler

Ey Ömer’ler, Ali’ler; Süleyman’lar, Mehmet’ler

Ey Maydos sırtlarında yurt için can verenler

Ey vatana hürriyet, tarihe şan verenler

Bin şerefle kuruldu duvarınız, çatınız

Biz her dem ayaktayız, siz rahatça yatınız

Basamaz üstünüze bir tek yabancı ayak

Bu hür vatan bu dünya durdukça yaşayacak

Bu hür vatanda önde biziz, arkada biz

Bin kere daha varız her on sekiz martta biz”

Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 101’inci, İstiklâl Marşı’mızın kabulünün 95. yılını kutlamak; kutsal vatanımızın bağımsızlığı için savaşmış, kendini bu vatan için feda etmiş tüm şehitlerimizi anmak için hazırladığımız törende velilerimizle birlikte tüm Evrenselliler hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından ortaokul öğrencilerimizin hazırladığı “Ya İstiklâl Ya Ölüm” adlı söz korosu içinde Mehmet Akif ERSOY ve İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili bilgi verildi.

Programımızın; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün askeri dehasının, “bir hilâl uğruna batan güneşlerin” destansı kahramanlıklarının anlatıldığı ve canlandırıldığı bölümünde Evrensel Kolej ile Fen Lisesi 9. ve 10. sınıf öğrencileri görev aldı. Tarih Öğretmenimiz Gülseren TEKMAN’ın  bugünlerde yüreğimizi dağlayan üzücü olaylara da göndermeler yaptığı konuşması ilgiyle dinlendi.

Öğrencilerimizin performansı, söyledikleri türküler, marşlar izleyenlere duygulu anlar yaşattı.

Çanakkale Zaferi, emperyalist emellerin hedefi haline gelmiş ve adeta son nefesini vermekte olan bir imparatorluğun içinden çıkan ve tarih boyunca esareti kabul etmemiş bir ulusun, yeni bir devlet kurmasına kadar uzanan dirilişinin başlangıcı, aynı zamanda azim ve kahramanlığın tarihte yerini almış şerefli hatırasıdır. Bu hatıra önünde saygıyla eğiliyoruz.