EVRENSEL FEN LİSESİ VE EVRENSEL KOLEJ ÖĞRENCİLERİ MUN (MODEL UNITED...

Kolej ve Fen Lisesinde 53 öğrencimiz MUN (Model United Nations)  deneyimini yaşamak ve hakettikleri sertifika almak için 4 gün boyunca TOBB üniversitesinde etkinliğe katılacaklar.

MODEL UNİTED NATİONS (MUN) KONFERANSLARI VE KAZANDIRDIKLARI

Kişisel gelişimin ve diplomanın yanında yeteneklerin öneminin gitgide arttığı bir zamanda yaşıyoruz. Özellikle üniversite  birçok insan mezun olmadan önce kendisini olabildiğince geliştirmek ve yeni yetenekler kazanmak için çabalıyor. Üniversiteye başlandığında birçok öğrenci ileride öz geçmişine ekleyebileceği etkinlik ve sertifika programlarını araştırmaya başlıyor. MUN, Model United Nations, birçok öğrencinin bu amaçla katıldığı konferansların arasında yer alıyor.

MUN konferansları öğrencilerimizin bakış açınızı değiştirebilecek bir etkinlik. Çok karmaşık görünen problemleri 10 dakika önce tanıştığı her komite arkadaşlarıyla çözebileceği, topluluk önünde konuşma korkusunu yenebileceği, çok farklı insanları tanıyabileceği, İngilizcesini ilerletebileceği ve her şeyden çok keyif alabileceği bir konferans MUN.

MUN konferansından elde edilecek kazanımlar:

1.Yeni insanlar tanıyabilir, yeni arkadaşlıklar kurabilirler.

MUN konferansları genellikle uluslararası düzenlendikleri için hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok yeni arkadaş edinebilirler.

2.Diplomasi ve küresel sorunları daha yakından tanıyabilirler.

Her ne kadar herkesin ileride siyasetçi ya da diplomat olmak gibi bir hedefi olmasa da, günümüz dünyasında yaşanan sorunları tanımak ve bu sorunlara olası çözümler yaratabilmek, hem problem çözme becerisini geliştirmek için hem de politik ve ekonomik olayları daha iyi yorumlayabilmek için MUN konferansları büyük katkıda bulunacaktır.

3.Kendilerine güveni ve liderlik becerini geliştirebilirler.

Konferans boyunca en sık yapılan şey delegesi olduğu ülkenin çıkarlarını korumak ve bu yönde konuşmalar yapmak olacaktır. Hem görüşlerini savunurken hem de konferansta verilen sorunların çözümlerine yön verirken fark etmeden de olsa bu yetenekleri gelişecektir. Çok büyük ihtimalle konferanstan sonra derslerinde gerçekleşen tartışmalara daha aktif katıldıklarını ve fikirlerini ifade ederken çok daha rahat olduklarını fark edeceklerdir.

4.İngilizcelerini geliştirebilirler.

Hem sözlü hem de yazılı anlamda çok yoğun bir İngilizce kullanmaları gerekmektedir. Bu İngilizcesi belirli bir seviyenin altında olanlar konferansa katılamaz ya da konferansta aktif olamaz anlamına gelmiyor. Ortalama bir İngilizcesi olsa bile katıldıkları konferanslar ve çabalarıyla birlikte beraber İngilizceleri ilerleyecektir.

5.İkna becerisi kazanabilirler.

Hangi komitede olursa olsunlar MUN’de temel amaç delegesi olduğu ülkenin ya da örgütün çıkarlarını korumak ve konferans sonunda komite olarak yazacakları çözüm teklifleri belgesinde söz hakkına sahip olmaktır. Bu da diğer delegelerle bol bol pazarlık yapmalarını ve onları kendi taraflarına çekebilmelerini gerektirecektir. Bu ikna etme kabiliyetine önceden sahip değilseler bile birkaç konferanstan sonra sahip olmaları son derece muhtemeldir.

6.Topluluk önünde konuşma korkularını yenebilirler.

Açılış oturumundan itibaren delegeler sık sık kürsüye çıkarlar ve gerek kendilerini ve ülkelerini tanıtmak gerekse de komitenin olay gelişimine katkılarda bulunmak için konuşmalar yaparlar. İlk konuşmalar kimseyi tanımamanın etkisiyle bazen kötü de geçse sonraki oturumlarda ilk heyecanı atmanın ve komiteyi ve komite üyelerini tanımanın da etkisiyle topluluk önünde aslında konuşabildiklerini ve aslında bunda çok da kötü olmadıklarını fark edebilirler.

7.Sosyal etkinlikler.

Her MUN konferansında geleneksel akşam partileri gerçekleşir. Bütün gün oturumlarda yorulduktan sonra bu etkinliklere katılarak eğlenebilir ve yeni arkadaşlıklarını pekiştirme fırsatı bulabilirler.

8.Sertifika.

MUN konferanslarında o konferansa katıldıklarına dair bir katılım belgesi verilir. Komitenizde öne çıkan bir performans sergileyenler en iyi delege gibi ikinci bir belge daha alabilirler. Bu belgeleri ileride CV’lerinde kullanabilirler, diğer adaylarda olmayan bir özellik kazanabilirler.

9.Eğlenirler.

MUN konferansının bu kadar yoğun hazırlık gerektiren bir etkinlik gibi görünmesi gözlerini korkutmamalıdır. Birkaç günlüğüne bir ülkenin temsilcisi olmak ve günümüzde ya da geçmişte küresel etki yaratmış bir problemin çözümünün parçası olmak bambaşka bir duygu hissettirebilir. Konferans bittiğinde olaylara bakış açısı genişlemiş, yorumlama yeteneği çeşitlenmiş olarak kendilerini bir sonraki MUN konferansını sabırsızlıkla beklerken bulabilirler.