NASA’NIN DÜZENLEDİĞİ SPACE APPS HACKATHON’DA EVRENSEL KOLEJ’DEN BÜY...

NASA’nın yüzü aşkın ülkede araştırmacılığı yetenekle birleştiren beyinlere ulaşmak için gerçekleştirdiği Space Apps Challenge etkinliği, 8 yıldır artan ilgi ve katılımcı sayısı ile hızla devam ediyor. Ülkemizdeki nitelikli insanlara araştırmacılığı ön plana koyarak dünyadaki tüm insanlar için çözümler oluşturmayı hedefleyen Nasa Space Apps Challenge 2018 dünya genelinde 75 ülkeden 200 farklı lokasyondan yaklaşık 18.000 katılımcıyla düzenlendi. Yarışmanın Ankara ayağı ise bu yıl 19-20 Ekim tarihleri arasında ODTÜ GGT tarafından BILGI Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde gerçekleşti. Düzenlenen hackathonda dünya çevre problemlerinin çözülmesi, uzayda ilerlemek ve insanlığın geliştirilmesi için yeni fikirler bulmak üzerine, uygulamalar ve platformlar oluşturan NASA, etkinlik süresince kaynaklarını katılımcılara açarak çözümler üretti. İlk kez 2012 yılında 25 şehirden 2000 kişinin katılımıyla düzenlenen bu etkinliğin sonucunda 100’den fazla çözüm üretildi ve takımların ortak çalışmasıyla üretilen bu çözümler NASA’nın projelerinde yer aldı. Bu yıl belirlenen “Dünya okyanusları, uydumuz, uzak ve yakın gezegenler, yıldızlar ve dünyamızdaki yaşam” konularından seçilerek hazırlanacak projeler yerel jüriler tarafından değerlendirildi Dereceye giren gruplar yurt dışı dil okulu, yazılım ödülü, ofis ve telefon hizmeti gibi ödüllerin sahibi oldular. Ayrıca, derece alan projeler NASA’ya gönderilerek dünya genelinde kazananlar belirlenecek. Kazananlar, NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki roket fırlatmalarına katılma şansı yakaladılar. Yarışmanın kazananları ülke bazında ve küresel arenada ödüllendirilerek,  jürinin seçtiği finalistler yerel proje birincileriyle yarışma hakkı kazandı. Yarışma sonunda Özel Evrensel Fen Lisesi öğrencilerinden Kıvanç Küçükevcilioğlu, Koray Sevil, Arda Temel, Arda Yıldız ve Mert Demirdağ yaptıkları çalışma sonucu organizasyon heyetinden 2019 NASA “Space App Challenge” ARAŞTIRMA TEŞVİK ÖDÜLÜ kazanarak büyük bir başarıya imza attılar.

ODTÜ Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Adil Oran söz konusu etkinliğin önemine değinerek, “Sadece buradan çıkacak ürünler değil bu etkinliklerin bizi farklı insanlarla bir araya getirmesi, başkalarıyla tanışma imkânı oluşturması ve birlikte çalışma yetkinliğini artırması, burada edindiğimiz bilgi ve tecrübe de çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Özel Evrensel Eğitim Kurumları Kurucusu Sn. Cavit GÜRSOY ve Genel Müdürü Sn. SEMRA BÜYÜKAĞAOĞLU Evrensel Fen Lisesi olarak bu büyük başarıyı elde eden öğrencilerimizi ve bilimsel danışmanlıklarını yürüten danışman öğretmenlerimizi tebrik ederek, başarılarının her yıl artarak devam ettiğini belirtti.