SOSYAL SORUMLULUK
Gelişen, değişen dünyada vicdan eğitimine ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu her geçen gün daha iyi anlamaktayız.
Toplumsal farkındalığı olan her birey, toplumu oluşturan tüm paydaşların ihtiyaçlarını gözeterek bu ihtiyaçların karşılanması adına harekete geçer ve kapsayıcılığı mümkün kılarak insanları birleştirip bireyselliği kucaklayan bir anlayışla çeşitlilikten yararlanır. Bu doğrultuda sosyal sorumluluk projeleri geliştiren ya da var olan projelere dahil olan her öğrenci, toplumsal sorunlara çözüm bularak toplumu ileriye götürür.
Özel Evrensel Kolej olarak tüm öğrencilerimizin, öğrenci kulüpleri düzeyinde ya da bireysel fikirlerle sosyal sorumluluk projeleri oluşturmalarını, devam etmekte olan projelere katkı yapmalarını bekliyoruz.
Öğrencilik hayatı, sadece akademik başarılar elde etmek değil, aynı zamanda topluma katkıda bulunmak ve etkilemek için birçok fırsattır. Sosyal sorumluluk projelerine katılmak, öğrencilerin sadece kendi gelişimlerine değil, aynı zamanda toplumlarına sağladıkları değer ile öne çıkmalarını sağlar. Bu bağlamda, öğrencilik yıllarında özellikle lise ve üniversitede geçirilen yıllarda sosyal sorumluluk projelerine katılarak kişisel ve toplumsal etki yaratma fırsatı bulmak, gelecekteki liderlik yolculuğunun temellerini atmaktır.
Sosyal sorumluluk proje fikirleri, sadece bireyin kişisel gelişimine katkıda bulunmakla kalmayacak, aynı zamanda toplumda duyarlılık yaratma ve olumlu değişikliklere öncülük etme fırsatı sunacaktır. İşte, bu yazıda öğrencilerin, çeşitli sosyal konularda liderlik yapma ve toplumlarına pozitif bir etki bırakma yeteneklerini nasıl geliştirebileceklerine dair öneriler sunacağız. Sosyal sorumluluk alanında liderlik yolculuğunuza ilk adımı atmaya hazır mısınız?
Nedir?
Tüm insanlığı ve toplumu ilgilendiren problemlerin üstesinden gelmek adına sivil toplum kuruluşları, şirketler, bireyler, devlet ya da özel sektör tarafından hazırlanan projelere sosyal sorumluluk projesi denir. Sosyal sorumluluk projelerinde kâr amacı ve kişisel çıkar güdülmez. Bireyler, bu tarz projelere gönüllü olarak katılır.
Ayrıca, bir sosyal sorumluluk projesinin ilk amacı toplumsal fayda ve geleceğe umutla bakan bireylerin yetişmesini sağlamaktır.
Hedef!
Sosyal sorumluluk bilinci olan öğrenci, parçası olduğu toplumların ihtiyaçlarının ve sorunlarının farkındadır ve toplumu iyileştirmeye yönelik bireysel ve kolektif eylemlerde bulunur. Evrensel Okullarında toplumsal öğrenme eğitim felsefesini benimseyerek, akademik programlarımızı sosyal sorumluluk çalışmaları ve toplum hizmetleri projeleri ile zenginleştirmekteyiz. Evrensel Okullarında öğrencilerin her akademik yılda en az 50 saat sosyal sorumluluk amacıyla topluma hizmet çalışmalarında yer alması beklenir ve öğrencilerimiz teşvik edilir. Bu uygulama ile öğrencilerimizin sosyal sorumluluk, aktif yurttaşlık ve kolektif değişim değerlerini mezuniyet sonrası yıllarına da taşımalarını hedefliyoruz. Gelişen, değişen dünyada vicdan eğitimine ne kadar ihtiyaç olduğunu her geçen gün daha iyi anlamaktayız. Bu durumu anlamlandırmanın en kestirme yolu, öğrencilerimiz hayatın akışına tam olarak kapılmadan, henüz avuçlarımızdayken sosyal sorumluluk projeleriyle onları geleceğe hazırlamaktır.
Projelerimiz
#Karbon Ayak İzinin Azaltılması
Konferans salonunda bilinçlendirme semineri verir.
#Geri Dönüştür.
Eski eşyalarını geri dönüştürür.
#Hayırsever Küresel Bağış.
Kermes vs. ile maddi birikimi paylaşır.
#Temiz Tuvalet.
Tuvalet temizliği konusunda eğitim alır ve verir.
#Lüzumsuzsa Söndür.
Evde, okulda, her yerde fiilen uygular ve uygulamaya teşvik eder. Okulda küçük gruplara seminer verir.
#Ağaçlar Peçete Olmasın
Peçete israfından başlayarak kâğıt, kâğıt mutfak eşyası kullanımına sınır koyar teşvik eder.
#Ekmeğin Yeri Çöp Değil.
Evde, okulda yiyeceği kadar yemek alır, yemeyecekse almaz, yiyeceği çöpe atmaz.
#Canlarla Paylaşalım.
Evde, okulda artan yemekleri çöpe atmaz havanlarla paylaşır.
#Atıksız Bir Dünya.
"Sıfır Atık" kampanyasını başlatır.
#Çevre Temizliği.
Okulumuzun bulunduğu sokağı, caddeyi temizler.
#Ağaç Dikimi.
Evrensel kolej ormanı oluşturur.
#Engellilere Destek ve Farkındalık Projeleri.
Mavi kapak vs. projeler geliştirir.
#Tiyatro.
Çocuklara ücretsiz tiyatro deneyimi yaşatır.
#Hayvan Hakları Projeleri.
Uygun yerlere hayvanlar için su kabı, yemek kabı koyar.
#Su Kardeşliği.
Lise öğrencileri ilkokullara ilkokul seviyesindeki çocukların, su varlıklarının yaşam için önemi, su ekosistemleri, su verimliliği ve su ayak izi konularında farkındalık geliştirmeyi amaçlar.
#Doğayı Koruyorum.
Okul bahçemizden başlayarak ağaç bakımı ve koruma çalışmaları yapar.
#Parkımız Mis.
İlgili belediyeden izin anılır, park temizliği yapılır.
#Panomuz Boş Değil, Hoş.
Okul panolarını özel günlere göre hazırlar.
#Örnek olurum.
Kendinden küçüklere serviste, koridorda, lavaboda, bahçede örnek olur.